Slide background

LEEF-fit

Kanker is een behoorlijke aanslag op je lichaam. En dat geldt eigenlijk ook voor de behandeling. Jouw conditie is achteruitgegaan. Je voelt je minder fit en sneller moe. Wil jij daar graag verandering in brengen? Maar heb je tegelijk vooral zin om te gaan liggen, te slapen en vooral te rusten? Dan kun je vast wel wat hulp gebruiken om op een gezonde manier te gaan bewegen en leven. LEEF-fit is precies wat je nodig hebt!

Wat houdt LEEF-fit in?

Het LEEF-fit programma helpt jou in zestien weken om stap voor stap jouw fitheid te verbeteren en op die manier jouw kwaliteit van leven te vergroten. Daarbij hebben we aandacht voor vier onderdelen.

Gezond bewegen
De basis van het verbeteren van jouw fitheid bestaat uit gezond bewegen. Daarbij krijg je twee keer per week begeleiding van een oncologiefysiotherapeut. Met aandacht voor jouw persoonlijke situatie wordt er gewerkt aan het verbeteren van jouw conditie.

Kwaliteit van leven is veel meer dan je fit voelen en werken aan je lichamelijke conditie. Daarom is er gedurende het hele programma elke week één extra activiteit gericht op de een van de volgende onderwerpen.

Gezond ontspannen
Een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning is heel belangrijk. Ook dáár zorgen we voor door workshops en activiteiten waarin je ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunt aanleren. Praktische oefeningen voor elk moment van de dag, of je ze nu gebruikt voordat je opstaat of tijdens een kort moment voor jezelf tussendoor.

Gezond eten
Je weet dat het ongezond is en toch is de verleiding van een snelle (vette) hap groot. Ook omdat het zo makkelijk en lekker is. Maar makkelijk en lekker kan ook gezond zijn. Daarover krijg je niet alleen uitleg in een lezing. En je gaat er ook in de praktijk mee aan de slag tijdens een kookworkshop.

Gezond slapen
Een gezonde nachtrust begint al ruim voordat je naar bed gaat. Dat heeft met heel veel factoren te maken waarop je een groot deel van de dag invloed hebt. Je hoeft alleen maar te weten wat je ervoor kunt doen én wat je beter kunt laten.

Wat nog belangrijker is
Het hele programma doorloop je met een groep van vier of meer deelnemers met allemaal hetzelfde doel: fit(ter) worden en gezond(er) leven om zo je kwaliteit van leven te verbeteren. Dat schept alvast een band. Daarnaast ben je allemaal door een intensieve periode gegaan om te genezen van kanker. Misschien ben je er zelfs nog niet helemaal klaar mee. Je hebt vast en zeker veel met elkaar te delen en te vertellen. Ook daar is aandacht voor tijdens LEEF-fit! Zestien weken lang ga je er samen voor!

Wie werken er mee?

De verschillende onderdelen in het programma vragen om verschillende deskundigen. Het is wel de bedoeling dat je goed begeleid wordt bij de activiteiten.

Oncologiefysiotherapeut
De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van lichamelijke klachten die het gevolg zijn van de behandeling. Hij weet alles over houding en beweging en zorgt ervoor dat je na lichamelijke klachten weer optimaal kunt bewegen.
Omdat jouw persoonlijke situatie het uitgangspunt is van het programma dat je gaat doorlopen, begint de oncologiefysiotherapeut met een intake.

Wandelcoach
Behalve dat wandelen helpt bij het verbeteren van jouw conditie, is bewezen dat mensen terwijl ze wandelen makkelijker hun gedachten de vrije loop laten. Onze wandelcoach helpt je daarbij. De natuurlijke omgeving waar je doorheen loop, werkt ook nog eens ontspannend.

Yoga-master
LEEF-fit is er niet allen voor een fitter lijf, maar ook voor een fittere geest. Van onze Yoga-master leer je praktische oefeningen voor thuis, zoals ademhaling en meditatie. Zo komt jouw gezondheid in een breder perspectief te staan.

Mindfulness-coach
Mindfulness versterkt je mentale veerkracht. De mindfullnes-coach helpt jou met praktische oefeningen die je helpen om het hier en nu te aanvaarden. Je zult minder piekeren en krijgt meer inzicht in jezelf. Het helpt je om jouw grenzen te bewaken.

Voedingsdeskundige
We gaan er bij ons LEEF-fit programma vanuit dat voeding en ziekte (en dus ook gezondheid) met elkaar in verband staan. Onze voedingsdeskundige weet alles over passende voeding, vitamines en mineralen en geeft advies over de juiste voedingsmiddelen.

Professioneel kok
Om van dat advies ook in de praktijk een lekkere gezonde maaltijd te kunnen maken, schakelen we een professioneel kok in. Hij verzorgt kookworkshops waarbij je in de praktijk aan de slag gaat.

Vitaliteitscoach
Slapen is veel meer dan ’s avonds je pyjama aantrekken en het licht uitdoen. De vitaliteitscoach geeft een workshop over gezond slapen. Daarin krijgt je praktische en bruikbare tips hoe jouw slaapritueel de kwaliteit van jouw slaap kan verbeteren.

Coach
vanaf het eerste moment (de intake) is er een coach betrokken bij jouw programma. Met de coach bespreek je wat er goed gaat en wat je nog wil verbeteren. En wat nog belangrijker is, de coach is ook nog beschikbaar na afsluiting van het programma. Zo blijf je ook na afloop gemotiveerd.

Waar begin je aan?

Deelnemen aan het LEEF-fit programma betekent in de eerste plaats dat je er samen voor gaat, zestien weken lang. Als je het moeilijk hebt, kun jij terugvallen op de andere deelnemers én andersom.

Dat betekent dat we er vanuit gaan dat we niet alleen samen starten. Het betekent vooral dat we samen de eindstreep halen na zestien weken. ‘Samen uit, samen thuis’, zou je kunnen zeggen.

Wat kost het?

Deelname aan het programma kost € 7,50 per week, ofwel € 120,- voor het hele programma. Wanneer je je inschrijft voor het LEEF-fit programma betaal je het volledige bedrag. Daarmee heb je behalve jouw verbeterde gezondheid nog een extra stimulans om het hele traject te volgen.

Goed om te weten! Afhankelijk van jouw pakket kun je (een deel van) de kosten terugvorderen bij jouw ziektekostenverzekering.

Hoe ziet de planning eruit?

In het najaart start de tweede groep LEEF-fit. Wil je graag deelnemen? Sluit dan eerst aan bij de informatiebijeenkomst zodat je precies weet wat je kunt verwachten én wat er van jou als deelnemer wordt verwacht. De planning vind je hieronder.

 

 Datum  Activiteit
 Woensdag 14 augustus  informatiebijeenkomst (18:30 uur in Toon Hermans Huis Parkstad)
 Woensdag 28 augustus  Interactieve workshop Positieve Gezondheid
 19 t/m 31 augustus  intakes
 2 t/m 6 september  fysiotherapie (ma en do) en mindfulness (wo)
 9 t/m 13 september  fysiotherapie (ma en do) en lezing gezonde voeding (wo)
 16 t/m 20 september  fysiotherapie (ma en do) en yoga (wo)
 23 t/m 27 september  fysiotherapie (ma en do) en wandelen (wo)
30 september t/m 4 oktober  fysiotherapie (ma en do) en mindfulness (wo)
7 t/m 11 oktober  fysiotherapie (ma en do) en yoga (wo)
14 t/m 18 oktober  fysiotherapie (ma en do) en workshop koken (wo) 
21 t/m 25 oktober  fysiotherapie (ma en do) en wandelen (wo)
28 oktober t/m 1 november  fysiotherapie (ma en do) en mindfulness (wo)
4 t/m 8 november  fysiotherapie (ma en do) en yoga (wo)
11 t/m 15 november  fysiotherapie (ma en do) en lezing gezond slapen (wo)
18 t/m 22 november  fysiotherapie (ma en wo) en wandelen (wo)
25 t/m 29 november  fysiotherapie (ma en do) en mindfulness (wo)
2 t/m 6 december  fysiotherapie (ma en do) en yoga (wo)
9 t/m 13 december  fysiotherapie (ma en do) en kookworkshop (wo)
16 t/m 20 december  fysiotherapie (ma en do) en wandelen (wo)
20 december  slotbijeenkomst
 

 

Aan LEEF-fit werken vier oncologiefysiotherapeuten van vier verschillende praktijken in de regio Parkstad mee. Dat zijn MIJN Fysio Heerlen, Fysiotherapie Bruinsma in Landgraaf), Fysio Stofberg in Kerkrade en fysiotherapie Brunssum Noord. Je kunt voor de onderdelen fysiotherapie meedoen bij een praktijk bij jou in de buurt. 

Hoe doe je mee?

Meld je aan voor het bijwonen van de informatiebijeenkomst door te mailen naar info@toonhermanshuisparkstad.nl Tijdens deze bijeenkomst ontvang je het inschrijfformulier.

 

Dit LEEF-fit programma wordt mede mogelijk gemaakt door


 tafelronde

 walk to survieveginkgo